Uniforma medicală joacă un rol extrem de important în sănătatea pacienților

În urmă cu 150 de ani vestimentația medicală era formată din : cămașă , papion ,vestă , pantalon și neparat Gehrock (Frac ) negru . Această vestimentație avea rolul de a inspira autoritate și demnitate.Când ești bolnav și te prezinți la medic, halatul medical este cel care te întâmpină. În cazul în care ai o problemă de sănătate, cred că este clar că nu te-ai lăsa examinat sau tratat de o persoană care nu poartă costum medical. Halatul face parte din categoria uniformelor care conferă încredere, siguranță, conduce la respect față de persoana care o poartă. Ținuta medicală îngrijita, te ajută să ai încredere în medicul care te consultă.Ca pacient îți lași viața în mâinile doctorului atunci când ești tratat, grija sănătății tale devenind totodată grija medicului.Vestimentația are o influență majoră asupra individului, hainele influențând dispoziția unei persoane, dar și etica profesională.
Într-o instituție medicală uniforma medicală face diferența între pacient și cadrul medical. Ținuta cadrelor medicale trebuie să fie un simbol care să ateste cunoștințe fundamentate științific, un act medical impecabil, o capacitate de a empatiza cu pacientul și de a-l ajuta să treacă peste momentele grele impuse de boală, trebuie să fie un simbol pentru prevenție, atenție, îndemânare și disponibilitate.
Uniforma medicală clasică cu care ne-am învățat  este în viziunea noastră cea cu halat alb sau bluză și pantaloni albi. Intre timp halatul alb a ajuns să inspire teamă și neliniște în rândul pacienților inducând o stare de respingere fiind asociat în primul rând cu durerea.Vestea proastă în legătură cu starea de sănătatea sosea odată cu apariția halatului alb.
Primele costume pentru spitale moderne, pe care medicii le folosesc și astăzi, au apărut în anii ’70. Un tricou în V și pantalonii cu șnur (uneori cu elastic) erau piesele de bază ale costumului, realizat din bumbac sau din combinație de bumbac cu poliester.Din ce în ce mai mulți doctori din spitale au început să înlocuiască tradiționalul halat alb cu altele mai colorate și mai vesele, întrucât s-a constatat că lipsa halatului alb are un efect pozitiv asupra pacienților.
 Din păcate la noi încă mai vedem halate medicale albe în spitale , policlinici și cabinete medicale.Din păcate încă mai vedem halate medicale foarte uzate , pătate și care ne crează o reacție de respingere la primul contact cu un cadru medical.Probabil că nu va mai trece mult timp până când imaginea cadrului medical în halat alb va deveni un reper pur istoric.
Este momentul unui suflu nou și proaspăt în lumea medicală.Acum există pe piața romanească modele de halate medicale  și bluze medicale cu imprimeuri care pot satisface gustul celor mai sofisticate cadre medicale.Avem de unde alege. Într- un magazin online de costume medicale și echipamente de lucru se găsesc o varietate de articole pentru cadrele medicale, ei având posibilitatea alegeri sau creări unei ținute medicale care să le pună în valoare atât aspectul fizic cât și prestanța.
Materialul din care astăzi se confecționează costumele medicale este  de foarte bună calitate,plăcut la atingere din bumbac moale,  rezistent la uzură și la spălări multiple.Gama de imprimeuri oferă motive diverse: imprimeuri cu animăluțe ,fluturași, floricele,mașinuțe etc.Modelele sunt foarte plăcute, ușor de îmbrăcat și comode.
În zilele noastre, cercetătorii recunosc ca într-adevăr culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispoziției și sănătății.
Unele culori stimulează activitatea biologică a organismului, altele, dimpotrivă, o frânează. Culorile hainelor pot avea efect asupra sănătății noastre dar pot crea și reacții diferite din partea persoanelor cu care intrăm în contact.Creierul interpretează stimulii luminoși ajunși pe retină și prin numeroasele conexiuni cu alte arii cerebrale de interpretare se crează o senzație ce nu este oprita strict la culoare, ci ea continua cu o conotație și o valoare psihică și comportamentală pentru culoarea respectivă.Să ne coloram starea de spirt în special când intram în contact cu oameni care se află în suferință și prin ținută dar și prin comportament.Este momentul ca pacienții să devină mai veseli,mai bine dispuși și mai deschiși în relația cu un cadrul medical. 
Sursa : eHalate.ro
Articol scris pentru Superblog 2018
Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s