Independent financiar la orice vârsta

 

Mai am câțiva ani până la pensie.Vreo 2 ani și gată cu serviciul.Am lucrat numai în cadrul armatei.Am un prieten de o viață care de zece ani este antreprenor.El este cu 10 ani mai tânăr decât mine.Lucra ca inginer într-o fabrică.La un moment dat mi-a spus că nu mai suportă presiunea de la servici.El și-a dorit independență financiară.La început și-a deschis un magazin.Era extrem de entuziasmat.Nu a ținut magazinul decât vreo 9 luni. Fără o educație financiară nu a știut cum să își administreze banii. Educația financiară este acea educație care ați arată cum să câștigi bani mai multi, cum să administrezi banii bine și cum să-i cheltuiești cu cap.

Nu sa lăsat. A făcut un împrumut la banca și o investit într-o ferma de animale într-un sat din județul Giurgiu.Dar , cheltuielile erau mai mari decât veniturile și a dat faliment.

El și-a dorit din tot sufletul să fie antreprenor dar din păcate nu ara pregătit. El inginer chimist nu cunoașterea domeniile de activitate în care investise.

O perioadă sa potolit, sa reangajat într-un laborator.A început sa stângă din nou bani dar de data asta a început să și învețe. Acum citește reviste de specialitate , urmează cursuri în cadrul BCR despre cum să faci bani.Școala de Bani este un program de educație financiară gratuit  care își propune să crească încrederea românilor în deciziile lor financiare.

Drumul către independența financiară, ca și viața de altfel, e o înșiruire de decizii. După ce mă pensionez fiindcă sunt încă în putere vreau să investesc o parte din bani.Am să încep și eu să citesc despre antreprenoriat.Eu vreau să îmi fac un plan de afaceri și să îmi planific bugetul pe termen scurt dar și pe termen lung. Îmi doresc să devin independent financiar.La bătrânețe nu vreau să duc grija banilor.Voi avea într-adevăr o pensie foarte bună dar voi și înmulți bani. Îmi doresc să las nepoților mei o afacere bine pusă la punct și de perspectivă. Eu am muncit o viață întreagă într-un sistem rigid, cu multe reguli și restricții. Nu am avut voie să am afaceri.Pentru nepoți îmi doresc ca ei muncească și pentru ei.Să fie independenți financiar de mici.Am să investesc și într-un cont de economii pentru fiecare nepoțel în parte.

Independent financiar ajungi atunci când ai suficient de multe rezerve dar și investiții care sa iți susțină un stil de viață îmbelșugat. Un salariu bun nu înseamnă neapărat și  independență financiară. Eu cred că educația financiară trebuie dobândită în familie și în scoală. Banii pe care vrei să-i faci și numărul lor nu depinde de locul unde te-ai născut, de condițiile în care trăiești sau de țara în care te afli.Depind doar de voința ta de a-i avea, de planul pe care ți-l faci ca să-i obții și de trecerea la îndeplinirea planului. Doar atât.

Tatăl meu tot în cadrul armatei a lucrat.Eu i-am moștenit dragostea către cariera militară.Stabilitatea financiară și statutul social ma determinat și mai mult sa ma înscriu la Școala militara din Sibiu.Nu regret nimic.Dar acum sunt alte vremuri iar pentru noua generație altele sunt perspectivele în viață.

Eu respect banii cum îmi respect și efortul pe care îl fac pentru dobândirea lor.Nu mă hazardez în cheltuieli inutile doar să îmi satisfac un moft sau o plăcere. Datorită conjuncturi nu am putut avea și o alta sursă de venit.La pensie îmi voi transforma un hobby într-o sursa de bani.

Sursa :  Școala de Bani by BCR

Articol scris pentru Superblog 2018

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s