Arta de a construi un loc frumos

 

În sfârșit ne-am liniștit. Suntem fericiți. Am reușit  să  construim o casă modernă și unică care să ne reprezinte. Suntem o familie cu un copil de 3 ani.Am locuit până acum cu chirie. Am decis să devenim proprietari.Am ezitat să luam aceasta hotărâre o perioadă lungă de timp..Oscilam intre a rămâne în țară sau a pleca în străinătate.

Șotia mea avea un teren într-o zonă limitrofă a Bucureștiului.Terenul era neîngrijit, lăsat în paragină.Riscam să plătim un impozit cu 500% majorat. Apartamentul pe care îl închiriasem era aproape de serviciul soției și grădinița unde duceam fetița.Din comoditate ne obișnuisem să trăim așa, cu toate ca plăteam o sumă mare pe chirie.

Într-o zi soția mea a adus în discuție subiectul despre programul prima casă și facilitățile pe care le oferă tinerilor.Noi dispuneam doar de o parte din bani.Restul banilor ar fi urmat să îi luam de la bancă. În primul rând am fost cu adeverințele de venit la bancă să vedem ce credit putem lua.Ne încadram la o sumă destul de mare rambursabilă în 30 de ani.Trebuie să ai curaj să iei o hotărâre așa de mare.Decizia de a lua un credit pe 30 de ani nu a fost deloc ușoară. Am stat mult să ne gândim. Ne-am consultat cu familia, prietenii , colegii etc.Am discutat și cu tineri care și-au construit case noi.La început am fost speriați și dezorientați,Dar pe măsură ce ne informam și discutam pe această temă,din ce în mai mult căpătam și încredere. Am hotărât, că putem să demaram această acțiune și ne-am ambiționat. Dorința de aveam casa noastră așa cum ne-o imaginam în visele frumoase ne-a determinat să intram în acțiune. Eu și soția mea am locuit de când ne-am născut în apartamente de bloc.Traiul în comun cu vecinii are multe dezavantaje.

Am ales Programul prima casă.Criteriile de eligibilitate impuneau anumite condiții.Trebuia să dispui de un avans de  5% din valoarea costului de construire a locuinței,să nu ai în proprietate ( oricare dintre soții ) o altă locuință,să ai în proprietate un teren.Construcția a avut termen de execuție de cel mult 18 luni.

Dorința noastră a fost să avem o casă construită și amenajată după gusturile nostre.Pentru aceasta înainte de a demara acțiunea propriu – zisă ne-am documentat intens.Am căutat să identificăm și se alegem modelul de casă cel mai potrivit conform necesitaților noastre. Ne doream o casă plină de rafinament și elegantă cu finisaje de înaltă calitate.Zona unde avem terenul este liniștită departe de zgomotul și agitația orașului.

Proiecte de case  cu terasă ne interesa pe noi.Pe terasă iți poți amenaja un spațiu de relaxare și o gradină .Noi iubim palmierii.Suntem îndrăgostiți de spatiile verzi , de flori , pomi și dorim o curte de poveste .Vrem ca atunci când vremea este prietenoasă, timpul să îl petrecem afară pe un șezlong sub o umbrelă.Fetița nostră vrem să aibă spațiul ei de joacă în aer liber.

Proiectarea casei este procesul care durează cel mai mult.Serviciile specializate de consultantă ale unui birou de arhitectura sunt esențiale în elaborarea proiectului complet pentru construcția casei.

Ne-am dorit o casă mai deosebită care să nu fie prea mare dar cu un confort sporit.Arhitectul a întocmit proiectul arhitectural coordonat cu proiectele de inginerie pentru structura de rezistență și instalațiile de încălzire, sanitare, apă – canal, ventilație și climatizare, electrice etc A pus  accent  pe calitatea concepției. Împreună cu arhitectul am organizat spațiul. Planul casei a fost mult mai spectaculos decât noi ni l-am imaginat. În final arhitectul ne-a prezentat proiectul.

Proiectul pe de-o parte a fost elaborat ținând cont de gusturile și nevoile noastre dar  și de bugetul nostru. Împreună cu arhitectul am urmărit derularea lucrărilor și în final am beneficiat de  casă mult visată construită și amenajată modern integrată armonios în mediul înconjurător.

Arhitectura modernă  a casei concepută pentru o familie de trei persoane dispune de un partiu simplu dar extrem de bine gândit din punct de vedere funcțional.

 Stilul minimalist cu ferestre mari și parapet, acoperișul de tip terasă, precum și accentele date de placare cu  tencuiala decorativa conferă acestei case un aspect deosebit. 

Casa are un vestibul de acces cu zonă de depozitare, camera de zi, loc de luat masa, bucătărie, spațiu tehnic pentru centrală, un grup sanitar de serviciu, două dormitoare, ambele cu dressing și baie.Finisajele au fost atent alese.

Arta acestei case consta în forma ei geometrică imprevizibila.Noi o alintam cutiuța noastră cu bijuterii.Culoarea rosu esta pata de culoare care o face specială.Culoarea roșie arată îndrăzneală și inovație în decorarea exterioară a casei.Culorile strălucitoare sau puternice, reprezintă o tendință din ce în ce mai răspândită pentru design-urile exterioare.Nu poți trece pe lângă aceasta casă fără să iți atragă atenția..Este fermecătoare și atractiva. Poți spune într-un cuvânt  că este o piesă de artă.

Pentru noi a contat foarte mult imaginea exterioară de ansamblu a casei.Fiind poziționată la strada n-am dorit ca inclinația noastră către modern și frumos să o transmitem celor care o vede.Casa trebuie să fie primitoare și plină de rafinament încă de la intrare.Prima impresie este întotdeauna cea care contează, iar exteriorul locuinței va fi decisiv, apoi în interiorul casei decorarea sa va defini caracterului proprietăți.

Simțul artistic , creativitatea,originalitatea alături de priceperea și profesionalismul arhitectului își pune amprenta și valorizează locul .Materialele, texturile și formele utilizate pentru realizarea aleilor, a modalității de dispunere și a tipului de lumini utilizate pentru iluminatul exterior al casei, stabilirea locului, dimensiunilor și a formelor spatiilor verzi amenajate sunt menite să facă diferența și rezultatul să fie de excepție cu o estetică de bun gust.

Multa ințelepciune și adevăr există în zicătoarea transmisă din străbuni „Omul sfințește locul”!

Omul poate transforma în mod vizibil locul în care își dorește să traiască. Este foarte important  își dorească acest lucru dar să fie și consiliat de specialist.

Designul exterior al casei este la fel de important ca și stilul său interior, iar obținerea unui echilibru între ambele este foarte importantă.Armonia intre culorile folosite și materialele de construcție este o sarcină grea pe care numai o persoană cu viziune dar și de specialitate o poate face . Detaliile contează.

În legătură cu amenajarea curții am mers pe mana exclusiva a arhitectului. Proiectul a fost gândit în stil modern.Noi nu cunoșteam materialele și texturile.Nu aveam nici cea mai mică idee în privință cromaticii.Spatiile din curte trebuie gândite ca o extensie a interiorului casei.Ne-am dorit într-un perimetru mic, un spațiu de relaxare dar și un grătar și o masă.

Ne-am dorit  o casa nouă și acum avem un cămin.

Construcția unei case înseamnă deopotrivă arta și știința de a transforma spațiul exterior și interior   într-un mediu mai sănătos,plăcut,util și estetic.

Mi-am dorit un loc unde să mă simt acasă.Nu știam cum ? ,de unde ? , cu ce să încep ?.

Am dorit să vă împărtășesc din experiența mea.Sfatul meu este că indiferent cât de priceput ești câte idei ai și cât de multe iți dorești este bine întâi să asculți opinia specialistului și să ai încredere în ea. Si noi am avut multe idei am văzut multe modele de case  ne-am dorit multe dar am  dialogat  și ascultat.La un moment dat am început să alegem noi unele materiale văzând pe net diferite modele .Arhitectul a avut răbdare cu noi și ne-a explicat ce se potrivește, cum se organizează spațiul respectiv în asa fel încât să se potrivească cu personalitatea nostră.Casa, cartea noastră  de vizită trebuia să ne reprezinte pe noi dar trebuia să se încadreze într-un spațiu bine definit. Construcția casei a fost o necunoscută pentru noi la început. Fără consiliere de specialitate am fi făcut multe greșeli ireparabile. Mulți se cred adevărați constructori sau atotștiutori ai domeniului și în realitate sunt viceversa. 

Sursa : AIA Proiect – Birou de proiectare

Articol scris pentru Superblog 2018

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s